inainte sa vad cum fac matusile mele paine…mi se parea ca e mai complicat decat o naveta spatiala. am aflat ca e f simplu, dar satisfactia e mare. iti spun cum se face:
alegi faina alba, daca vrei o paine alba si pufoasa. pui si faina integrala, secara sau ce vrei, daca vrei o paine neagra. dupa ce reusesti o paine simpla, poti sa te joci cu tot felul de ingrediente si sa faci paine cu ceapa, cu masline, cu seminte, cu rozmarin…
incalzesti cuptorul [nu conteaza ce fel…] si pui faina si ingredientele pe langa el, sa nu fie reci.
pregatesti un lighenas/copaita in care sa incapa 1kg de faina [calduta], adaugi cam o cana de apa calduta [la temp putin mai cald decat camera], drojdie [eu prefer drojdia uscata – lucreaza mai bine], un varf de cutit de sare [generos], ulei de masline sau unt, zeama de lamaie [de la 1/2 lamaie].
framanti generos acest aluat [pana simti ca s-au amestecat omogen toate] si il asezi deasupra cuptorului, intr-un loc caldut [vasul sa fie acoperit cu un servet]. il lasi la dospit cam 20 minute [te mai uiti daca creste…]. intre timp pregatesti un vas de patiserie in forma pe care ai dori sa o aiba painea si il ungi cu unt si faina. dupa ce aluatul s-a dospit, il asezi in forma si il acoperi din nou, il mai lasi 20 minute la dospit, de data asta in forma finala. inainte de a pune aluatul la cuptor poti sa ii faci o cruce cu pristolnicul, sau cu un cutit. pui la cuptorul incins mediu spre tare, nu deschizi primele 20 minute, ca sa nu scada, mai apoi reduci focul la mediu; in 50 minute [total] ar trebui sa fie gata. scoti vasul de la cuptor cu painea fierbinte [de obicei are coaja groasa si tare, asa ca o acoperi cu un servet gros sa se raceasca en beaute.]
spune-mi cum a iesit….
poti sa pui mac….
elsa, e delicios ce scrii.desi nu am cum aplica ideea acum pe motiv ca-s departe de casa mea, ma tenteaza sa incerc.sotul meu bazaie de ceva vreme ca vrea paine de casa, asa ca…qui sait?in jurul meu mai exista persoane care fac paine de casa.si daca initial mi s-a parut un moft, acum incep sa inteleg ca nu degeaba se aud tot felul de zvonuri legate de ceea ce adauga producatorii in painea noastra cea de toate zilele…
in plus, am o colectie deosebita de pristolnice si cred ca as putea sa le folosesc concret , nu doar sa le admir si sa le mangai piatra veche sau lemnul impregnat de unsoare.
cum ziceam, voi aplica…
draga elsa, am sa fac si asta, ca paine nu facusem, la multitudinea de boulangerii care te imbie cu mirosul cald si proaspat de baguettes et croissantes, care mai de care, la orice coltz de strada!
dar se spune ca n-ai trait degeaba daca un copil ai facut, un pom ai sadit si macar o paine ai dospit:-)
iti spun dupa!si am s-o fac neagra si putzin acrisoara -asa imi place la nebunie de cand eram mica!
umm…..cata drojdie zici? asa, un plic din ala mic? iar uleiul, dupa ochi? buna idee asta cu painea, am pus pe lista 🙂
pt. reteta asta 2 plicuri si cam 3 linguri de ulei
Multumesc, Elsa! O sa mearga de minune cu untul pe care l-am facut weekendul asta!
wow! ador untul. acum spune-mi tu cum faci…cand eram mica, trecea o batranica cu unt pe frunza de vita de vie. avea cel mai bun gust posibil…
astept si „reteta” pentru sapun de casa…stiu ca ai avut un post mai demult dar nu mai stiu daca ai dezvaluit si procesul magic.
cu sapunul e mai complicat, dar ma concentrez…..si postez soon
Pe jumatate off-topic, vroiam sa-ti spun de un blog minunat, Fursecul Mecanic (http://furseculmecanic.blogspot.com/). E al unui tip care face diverse dulciuri, care mai de care mai imbietoare, pe care le trimite amatorilor din Bucuresti. In ultima vreme face concursuri si trimite cistigatorilor :). Imi pare in acelasi spirit ca blogul tau, enjoying the good life.
Imi place ideea cu frunza de vita! Untul e intr-adevar mult mai bun fara aditivi… chiar daca e din lapte „de magazin”.
Eu il fac dupa reteta de mai jos, care imi place fiindca are poze :-). Il fac din 1L de smantana (whipping cream cu grasime 35%; in alte parti se numeste heavy cream, numai in romaneste nu stiu cum ii spune, fiindca la Bucuresti cumparam untul de la Billa; ideea e sa fie smanatana cat mai grasa) si il bat cu mixerul in castron. Partea importanta e sa storci tot lichidul bine de tot; poti sa folosesti laptele care se separa la inceput la alte retete – clatite, puree de cartofi, etc.
Succes!
De mult timp tot incerc sa fac paine la mine in casa, dar imi iesea orice numai paine nu. Dupa tehnica descrisa de tine, am obtinut un miez moale, o coaja crocanta, si cel mai important: un gust adevarat de paine. Secretul consta in micile detalii.
Mii de multumiri!!!
wow, ma bucur mult. si sa citesti duminica articolul din suplimentul national, cred ca iti va placea.
daca nu am drojdie,pot sa pun bere?? 🙂
serios vorbesc 🙂